18. lip 2009.

Biljke - kamilica

Botanicki podaci

Pod imenom kamilica kriju se dvije ljekovite vrste: rimska kamilica- Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.) i -njemacka kamilica Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita L.). One su snažno aromatične trajnice visoke do 30 cm. Listovi su dvostruko ili trostruko perasto razdijeljeni, a cvjetne glavice promjera 2 do 2,5 cm, s bijelim obodnim jezičastim cvjetovima i žutim središnjim cjevastim cvjetovima. Cvjetište je čunjasto i ispunjeno kod rimske, a šuplje u njemačke kamilice.
Dijelovi biljke koji se koriste
Od obje kamilice koriste se osušene cvjetne glavice. Kvaliteta droge katkad se stupnjuje na temelju mase materijala koji nije cvjetna glavica.

Kemijski sastav (aktivne tvari)

Rimska kamilica sadrži germakronolide, flavonoide te eterično ulje. Njemačka kamilica sadrži bisabolane, flavonoide, kumarine i fenolne kiseline.Najupečatljivija razlika između kamilica je u eteričnom ulju - rimska sadrži prozirno ulje bogato esterima, dok je ono kod njemačke kamilice duboko plave do plavo-zelene boje koja potječe od spoja kamazulena. On nastaje iz matricina tijekom destilacije.Na tržištu postoje dva glavna tipa eteričnog ulja njemačke kamilice - mađarski tip, koji sadrži više kamazulena (5 - 22 posto), i egipatski tip, koji sadrži manje kamazulena (2 do 5 posto).

Indikacije

Obje kamilice tradicionalno su se koristile kao protuupalne i opuštajuće biljke za niz tegoba i bolesti. Danas se zadržala primjena kod manjih tegoba probavnog sustava, poput grčeva, nadutosti, bolova različitih uzroka te upalnih tegoba kože, očiju i sluznice.U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, prije svega zbog vrlo blagog učinka, odsutnosti nuspojava ili toksičnosti. Ipak, njezina upotreba ima svoja ograničenja. Pri probavnim tegobama uglavnom je djelotvorna kod grčeva, dok se kod tegoba zbog lošeg protoka žuči koriste koleretične biljke (poput pripravaka listova artičoke), a kod jake nadutosti klasične karminativne biljke poput anisa i komorača. Kod kožnih tegoba pomoći će samo kod lakših upalnih stanja kože i manjih alergijskih reakcija, a rijetko kod težih upalnih stanja, poput psorijaze.

Eterična ulja-

Premda različita kemijskog sastava, koriste se u kremama i uljima za upale kože različitih uzroka, pogotovo alergijskih bolesti kože i atopijskog dermatitisa. Eterično ulje njemačke kamilice ima jači antialergijski učinak, ali za razliku od infuza te iste biljke, ne pokazuje spazmolitički učinak. Eterično ulje rimske kamilice pokazuje i vrlo jak spazmolitički učinak zbog prisutnosti estera. Oba ulja nalaze se u klasi skupljih eteričnih ulja, pa ćete za 5 mL morati izdvojiti, ovisno o podrijetlu i uzgoju, između 100 i 250 kuna.

Hidrolat
(cvijetna vodica)- Vrlo je vrijedan tip ekstrakta, koji nastaje kao nusprodukt proizvodnje eteričnih ulja. Koristi se u obliku obloga za oči kod alergijskog konjunktivitisa, za izradu obloga i tonika, kao vodena faza u kremama za njegu kože atopičara te kod alergijskih i upalnih stanja kože. Oba hidrolata, pogotovo rimske kamilice, izvrsni su za njegu kože beba od prvih dana života. Ipak, oprez! Hidrolat ne smije sadržavati ni konzervanse niti etanol!
Nacin primjenje i doze upotreba cvijeta

Infuz (čaj)-
Priprema se tako da se 3 do 4 grama suhog lista prelije sa 150 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se svježa tri puta na dan i pije između obroka. Čaj je najčešći način primjene.

Tinktura-
Mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 50-postotnog etanola. Pije se u dozi od 3 do 6 mL u čaši mlake vode tri puta na dan. Rjeđe se koristi.
Oblozi- Za obloge se spravlja infuz od 6 do 8 g cvjetova. Nanosi se na kožu vatom ili se rade oblozi od kompresa sterilne gaze ili vate natopljene svježim infuzom.Na tržištu postoji vrlo velik broj kozmeticki proizvoda ( losioni, samponi, kreme) koji sadrže vodene ili alkoholne iscrpine kamilica. Pazite da proizvod doista sadrži pravi ekstrakt kamilice, a ne sintetske tvari slične ljekovitim spojevima iz biljke (poput racemičnog bisabolola).
Etericno ulje njemacke kamilice- Koristi se u kremama i uljima obično u niskom postotku (0,5 - 2 posto), budući da ima vrlo jako protuupalno djelovanje. Tipična je njegova upotreba s drugim protuupalnim maceratima (neven) ili biljnim uljima (noćurka ili boražine).
Etericno ulje rimske kamilice - Koristi se u istim dozama kao i eterično ulje njemačke kamilice, i vrlo često zajedno s njim. Iznimno rijetko uzima se i oralno, kod spazama (grčeva) probavnog sustava ili žučnog mjehura u dozi od jedne do dvije kapi.

Prijedlog recepture protuupalne kamilice-
U tamnu staklenu bočicu od 30 mL nakapajte 6 do 10 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice, dodajte macerat nevena u bademovu ili maslinovu ulju do vrha i izmiješajte. Nanosi se na upaljeni dio kože dva puta dnevno. Ako ovo ulje koristite za njegu beba, uzmite manju količinu eteričnog ulja (6 kapi).

Kontraindikacije

Vrlo rijedak, ali bitan problem, je moguća alergijska reakcija na kamilice. Treba paziti na kvalitetu biljnog materijala, jer prisutnost drugih vrsta kamilice (poput vrste Anthemis cotula) može drastično povećati izgled razvoja alergijske reakcije. Alergijska reakcija manifestira se mučninom i proljevom ili kožnim simptomima (crvenilo i svrbež). Ljudi alergični na kamilice uglavnom smiju koristiti njihova eterična ulja zbog odsutnosti alergenih spojeva, ali uz nužan oprez. Obje kamilice inače su poznate kao posve sigurne i netoksične biljke.

1 komentar:

  1. emira ovo ti je sve super
    zelim ti sve najbolje
    i da puno stvari stavis na svoj blog
    amel

    OdgovoriIzbriši