27. srp 2009.

KLJUČNE RIJEČI ZA SRETNU VEZU

Svako ko je ikad bio u vezi zna koliko komplikacija donosi odnos između dvije osobe. U trenutku kad drugoj osobi poklonite svoje povjerenje, svoje srce i pažnju dolazi do promjena. Oboje se mijenjate, htjeli to ili ne. Do kakvih promjena će doći, ovisi o vama i vašem partneru, ali što prije shvatite kako graditi vezu, to će vaša veza biti uspješnija i lakše održiva.

Veza između dvoje ljudi je poput cvijeća. Morate ga zalijevati i brinuti o njemu kako bi ono raslo i cvjetalo. Ako zaboravite na cvijet, on se suši i polako umire. Ista stvar se događa i sa vezama. U trenutku kada prestanete brinuti i graditi vašu vezu, propast počinje – ljubav polako umire.

Tako je prva ključna stvar za sretnu vezu- UVIJEK RADITI NA NJOJ, GRADITI JE I NJEGOVATI. Znate one male znakove pažnje koje automatski radimo na početku veze - iznenadan poljubac, mali poklon, i druge male stvari koje radimo isključivo kako bi usrećili partnera i izazvali osmijeh?! E pa sa takvim znakovima pažnje nemojte nikad stati. :-)

Druga ključna stvar za sretnu vezu - kad vas nešto muči, kad vam nešto smeta - porazgovarajte. Recite partneru razloge svog nezadovoljstva normalnim tonom glasa. Nemojte optuživati već ponudite dogovor/kompromis. Ako šutite o problemu, on neće nestati već će se nezadovoljstvo kumulirati dok ne eruptira u svađu koju je potom mnogo teže umiriti.

Neigrajte igrice - pritom ne mislim na seksualne ili zabavne igrice, već na one podle igrice kojim želite raskrinkati i povrijediti protivnika. Vaš partner nije konkurencija, nije protivnik, on je ono što i sama riječ kaže - PARTNER.

Pokažite da ste ranjivi - možda su vas učili da veliki dečki ne plaču ili da morate biti hladnokrvna kučka kako bi uspjeli na ovom svijetu i to je vjerojatno istina kada se radi o vašem stavu prema svijetu, ali ne i kad je riječ o vašem partneru. Sa partnerom si možete dopustiti trenutke ranjivosti. I muškarci i žene se vole povremeno zaštitnički ponašati prema svojem partneru, ali i osjetiti zaštitu od partnera. Pokažite jedno drugome da ste si potrebni.

Još jedna ključna stvar za sretnu vezu je PRIHVAĆANJE. Unatoč tome što je normalno da dolazi do promjena u karakteru oba partnera tijekom veze, te je poželjno da se partneri u nekim stvarima prilagode jedno drugome, vaš partner je ipak osoba - individua sa svojim vrlinama i manama. Prihvatite ga/ju takvog kakav jest ili otiđite. Nemojte od partnera raditi nešto što nije. Naravno, to ne znači da trebate trpiti njegovu lijenost ili njenu neurednost i slične mane koje se mogu promijeniti, a bitne su za vaš zajednički život, već na karakterne osobine. Npr. ne možete nekog natjerati da zavoli planinarenje, ako mu je draže sjediti kod kuće.

Vaše ambicije i ciljevi - svatko od nas ima neke svoje ambicije i ciljeve. Ponekad se nađu partneri sa istim ciljevima pa im se lako posvetiti, ali uglavnom se radi o dvjema osobama sa različitim karijerama i željama. Razgovarajte o tim ciljevima, pružite podršku jedno drugome i uključite se u ostvarenje partnerovih ambicija.

Samo dvosmjernom komunikacijom i planiranjem ćete oboje ostati u mogućnosti da održite vezu čak i kad ostvarenje neke ambicije zahtijeva određeno žrtvovanje od strane jednog partnera.

Iako rad na ljubavnoj vezi puno puta zahtijeva određeno žrtvovanje, odricanje i kompromise, nemojte dopustiti da se sve lomi samo na jednog od partera. Nemojte samo vi biti ti koji će se uvijek odricati, ali nemojte dopustiti niti da samo partner stalno radi ustupke. A za rad na vezi je potrebno oboje da daju nešto od sebe. :-)






4 komentara:

  1. udaj se za mene hahah :)

    OdgovoriIzbriši
  2. lijep blogg nema staaa citav zivot opisala je na jednoj straniiiii mozda nekome bude od koristiii_:)

    OdgovoriIzbriši
  3. pre malo je dijevojaka i momaka koji ce skupa raditi na svojoj vezi,jedan je uvijek bolji a jedan losiji partner...

    OdgovoriIzbriši